ΚΑΦΕΣ ΦΙΛΤΡΟΥ

ο καφες φιλτρου και οι διαφοροι τροποι φιλτραρισματος

Πολλοί ρωτάνε τι μπορούν να κάνουν με τον καφέ φίλτρου για να γίνει πιο αρεστός στους πελάτες και η απάντηση είναι ότι πρέπει να δοκιμάσεις να κάνεις καφέ με διαφορετικές μεθόδους και μετά να προσέχεις τις λεπτομέρειες σε κάθε μέθοδο.Μερικές από τις πιο γνωστές μεθόδους παραγωγής καφέ φίλτρου είναι οι εξής:

Hario V60

Το hario v60 είναι ένα κεραμικό ή πλαστικό σκεύος το οποίο παίρνει χάρτινο φίλτρο μίας χρήσης. Μοιάζει σαν τρόπος παρασκευής με την μηχανή του καφέ φίλτρου. Οι μεγάλες διαφορές είναι το σχήμα του φίλτρου που είναι κωνικό με γωνία 60˚ εξού και το όνομά του σε αντίθεση με το τραπεζοειδές σχήμα της μηχανής, αλλά και στην ευχέρεια που έχει ο barista να ρυθμίσει την θερμοκρασία του νερού αλλά και την ταχύτητα ροής του νερού προς το φίλτρο με τον καφέ.
v60 red.jpg Βγαίνει σε 2 μεγέθη για 1 και 2 φλυτζάνια καφέ. Εννοείται ότι με το σκεύος για 2 φλυτζάνια μπορείς να φτιάξεις και 1.

Για να φτιάξεται καφέ με το V60 θα χρειαστείτε εκτός των παραπάνω συνέργων, ένα αποστακτήρα v60, χάρτινο φίλτρο και ένα σκεύος με στενή μύτη εξόδου του νερού ούτως ώστε να μπορείτε να ρυθμίσετε τη ροή του νερού. Για μείωση του κόστους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο λαδιού (1/3 του κόστους χωρίς να μειώσετε τον έλεγχο) και για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια γαλατιέρα θυσιάζοντας όμως σημαντικό μέρος του ελέγχου ροής.

Χρόνος Απόσταξης 2:00 – 2:30 λεπτά.

Chemex

Ο τρόπος απόσταξης μοιάζει πάρα πολύ με το V60. Οι διαφορές είναι ότι το φίλτρο είναι τετράγωνο και ο barista το διπλώνει σε κώνο. Επίσης το σκεύος είναι και η κανάτα σερβιρίσματός του καφέ. Βγαίνει σε 4 μεγέθη για 1-3, 3-6, 6-8 και 8-10 φλυτζάνια καφέ. Χρειάζεται τα ίδια σύνεργα με το V60 και το μόνο που αλλάζει είναι το σκεύος απόσταξης. Να αναφέρω ότι υπάρχουν πλέον και μεταλλικά φίλτρα για chemex πολλαπλών χρήσεων (πχτο kone) . Για να παρασκευάσετε καφέ με το chemex, θα χρειαστείτε τα ίδια σύνεργα με το V60.

Aeropress

Είναι ένα πλαστικό σκεύος, το οποίο αποτελείτε από 2 κυλίνδρους, όπου ο ένας είναι ο θάλαμος εκχύλισης, στον οποίο μπαίνουν νερό και καφές, και ο άλλος είναι το έμβολο το οποίο σπρώχνει τον καφέ να βγει έξω από το σκεύος διαμέσου ενός φίλτρου. Το φίλτρο μπορεί να είναι χάρτινο μίας χρήσης ή μεταλλικό πολλαπλών χρήσεων. Το καλό με το aeropress είναι η ποικιλία στην ένταση που μπορεί να δώσει στον καφέ. Παίζοντας με το κόψιμο του καφέ, τη θερμοκρασία, την πίεση του εμβόλου και την αναλογία καφέ / νερού μπορεί να δώσει από καφέ φίλτρου εώς και ένα καφέ με ένταση σαν της παραδοσιακής brikka που χρησιμοποιούν οι γείτονες Ιταλοί. Θεωρητικά μπορεί να φτιάξει 4 δόσεις “πυκνού” καφέ τους οποίους αραιώνεις με ζεστό νερό. Η μέθοδος όμως που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους χρήστες, αλλά και στους διεθνής διαγωνισμούς είναι να φτιάχνεται ένας καφές στο aeropress στην ένταση που προτιμάει ο κάθε barista χωρίς “αραίωση” μετά. Το aeropress δεν χρειάζεται άλλα σύνεργα πέραν από το aeropress, ένα φίλτρο και αυτά που αναφέρθηκαν στην αρχή του post. Προτεινόμενος χρόνος εκχύλισης max 2 λεπτά συμπεριλαμβανομένων των 20-30 δευτερολέπτων που χρειάζεται το έμβολο για να κατέβει.

French Press

Είναι ένα σκεύος, γυάλινο ή πλαστικό με ένα έμβολο που περιλαμβάνει μεταλλικό φίλτρο στο οποίο βάζουμε ζεστό νερό και τον καφέ, αφήνουμε για 3-4 λεπτά και μετά πατάμε το έμβολο για να οδηγηθούν τα κατακάθια στον πάτο του σκεύους. Σημαντικό ελάττωμα του σκεύους αυτού είναι το αραιό του φίλτρο το οποίο αφήνει κατακάθια στον καφέ. Επίσης το πολύ χοντρό κόψιμο (πιο χοντρό από κάθε άλλο είδος καφέ) μας αναγκάζει να χρησιμοποιήσουμε νερό σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και μεγάλο χρόνο απόσταξης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα καφέ με πιο πικρή γεύση και περισσότερη καφεϊνη.

Πολλοί ρωτάνε τι μπορούν να κάνουν με τον καφέ φίλτρου για να γίνει πιο αρεστός στους πελάτες και η απάντηση είναι ότι πρέπει να δοκιμάσεις να κάνεις καφέ με διαφορετικές μεθόδους και μετά να προσέχεις τις λεπτομέρειες σε κάθε μέθοδο..

To french press είναι η πιο γνωστή μέθοδο δημιουργίας καφέ φίλτρου και αυτή που χρησιμοποιούν τα περισσότερα καφέ στην Ελλάδα. Το προτέρημα του είναι το χαμηλό κόστος κτήσης του καθώς και η απουσία αναλωσίμων που αυξάνουν το κόστος του καφέ. Όπως και με το aeropress δεν χρειάζεται άλλα σύνεργα πέραν των προαναφερομένων.