ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ σε ολες τις μορφες της

Βελούδινη υφή, πλούσια γεύση, υπέροχο άρωμα. Λιώνει στο στόμα απαλά, γαργαλώντας τους γευστικούς κάλυκες του ουρανίσκου. Το οξυγόνο επιταχύνει τη διαδρομή του προς τον εγκέφαλο και εμείς νιώθουμε ευτυχισμένοι! O λόγος για τη σοκολάτα, με τη συχνά παρηγορητική δράση, ως ρόφημα ή κάθε είδους γλυκός... πειρασμός.
Η σοκολάτα παρασκευάζεται από τους σπόρους του κακαόδεντρου, του οποίου η λατινική ονομασία Theobroma cacao σημαίνει «τροφή των Θεών»! Oι Μάγια είναι ο πρώτος λαός που χρησιμοποίησε το κακαόδεντρο, ενώ στην εποχή των Αζτέκων οι κόκκοι του κακάο, χάρη στη μεγάλη τους αξία, λειτουργούσαν ως «νόμισμα» για την ανταλλαγή προϊόντων. Τότε δεν ήταν γνωστή η σοκολάτα στη σημερινή, στερεή μορφή της, αλλά παρασκεύαζαν ένα είδος ροφήματος από τριμμένους κόκκους κακάο, το αποκαλούμενο Choclatl, στο οποίο απέδιδαν θεραπευτικές ιδιότητες. Oι Ισπανοί εξερευνητές έφεραν στην Ευρώπη το κακάο, που κατέκτησε τη βασιλική αυλή της Ισπανίας και διαδόθηκε γρήγορα στα σαλόνια της αριστοκρατίας. Το 16ο αιώνα αποφασίζουν να το συνδυάσουν με ζάχαρη, για να... γλυκάνουν την πικρή του γεύση. Η φήμη του ροφήματος σοκολάτας ως αφροδισιακού μεγαλώνει, με τη λογοτεχνία και την τέχνη να συμβάλλουν στη διάδοσή του. Το 1657 ανοίγει η πρώτη σοκολατερί στο Λονδίνο, ενώ το 1674 ένα παραδοσιακό μαγαζί της πόλης παρουσιάζει για πρώτη φορά γλύκισμα σοκολάτας σε στερεά μορφή. Πολύ αργότερα, το 1875, ο Ελβετός Daniel Peter προσθέτει γάλα και δημιουργεί τη σοκολάτα γάλακτος.

Με μακρά παράδοση στον τομέα της σοκολάτας, η Ελβετία είναι φυσικό να κρατάει σταθερά την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, με κατά κεφαλή κατανάλωση σοκολάτας γύρω στα 10 κιλά ετησίως. Στην Ελλάδα, η αντίστοιχη κατανάλωση κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, 2-3 κιλά περίπου. Λόγω του ζεστού κλίματος, ορισμένους μήνες του χρόνου μειώνεται δραστικά η ζήτηση. Πρόσφατα, πάντως, παρατηρείται σημαντική άνοδος.

Η σοκολατα θεραπευει-τονωνει-ξυπναει τα ερωτικα παθη....

Ένα κομμάτι σοκολάτας αρκεί για να τονώσει τον οργανισμό, χάρη στους υδατάνθρακες που περιέχει, ενώ το λίπος της δημιουργεί αίσθηση άμεσου κορεσμού. O σίδηρος -απελευθερώνεται μόλις η σοκολάτα λιώσει στο στόμα- βοηθάει στην ταχύτερη μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο, και έτσι νιώθουμε πνευματική εγρήγορση.

Oι θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας είναι γνωστές ήδη από την εποχή των Αζτέκων. Έρευνες αποδεικνύουν ότι συμβάλλει στην πρόληψη της υπέρτασης και στη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η μαύρη σοκολάτα, μάλιστα, χάρη στη μεγάλη της περιεκτικότητα σε κακάο, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Η σοκολάτα συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και ενδορφινών, των φυσικών δηλαδή οπιοειδών του οργανισμού, που ρυθμίζουν τη διάθεση. Πρόσφατη έρευνα για τη μακροβιότητα έδειξε ότι οι καταναλωτές σοκολάτας ζουν ένα χρόνο περισσότερο από τους μη καταναλωτές. Η σοκολάτα περιέχει επίσης θεοβρομίνη, ουσία που διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών και δρα ως ελαφρύ διουρητικό, ενώ θεωρείται ευεργετική και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή χαλαρώνει το έμβρυο. Όσο για τους ισχυρισμούς που τη συνδέουν με ημικρανίες, προβλήματα ακμής και αλλεργίες, έχουν όλοι πλέον καταρριφθεί.

Η σοκολάτα ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αισθησιασμό. O Καζανόβα, μάλιστα, τη θεωρούσε «ελιξίριο του έρωτα», γι’ αυτό και πριν από τις ερωτικές του περιπτύξεις δεν παρέλειπε να πιει ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα! Παρότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη φήμη της σοκολάτας ως αφροδισιακού, είναι γεγονός ότι, λόγω της περιεκτικότητάς της σε καφεΐνη, συμβάλλει στην αφύπνιση του νευρικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα περιέχει και ένα συστατικό παρεμφερές με την καφεΐνη, που διεγείρει την καρδιά και δίνει ενέργεια.